Rondje om de kerk

Bezoek aan de kerk

45 minuten

  • Lesdoelen
    • Leerlingen leren meer over de geschiedenis van hun eigen gemeente.
  • Voorbereiding voor de leerkracht
    • Lees voorafgaand aan het bezoek de uitnodiging van Frederika (hieronder) voor aan de leerlingen.
    • Jullie worden ontvangen bij de ingang van de kerk.
    • Het bezoek duurt ongeveer 45 minuten.
    • Neem eventueel begeleidende ouders mee.
  • Locatie

    Het Witte kerkje Odijk, Zeisterweg 34, 3894 NL  Odijk

  • Uitnodiging van Frederika

    Beste klas,

    Ik ben zo blij dat ik ontdekt heb in welke plaats mijn Frederik geleefd heeft. Ik ben er meteen naartoe gegaan om te kijken wat ik verder over hem te weten kon komen. Ik ben gaan kijken op het plein en gaan vragen aan mensen op straat. Maar daar werd ik niets wijzer van. Uiteindelijk ben ik naar de historische kring gegaan. Dat zijn mensen die alles willen weten van de geschiedenis van jullie dorp. Zij wisten me veel meer te vertellen over mijn voorvader Frederik.

    Weten jullie nog dat ik jullie een bladzijde stuurde uit een boekje? Dat was de enige bladzijde die ik had. Maar de mensen van de historische kring hadden de rest van het boekje. Daarin staat het hele verhaal van Frederik. Een heel bijzonder verhaal. Ik kan dat niet zomaar in een brief zetten. Daarom vraag ik jullie om naar de kerk te komen. Want die kerk speelt een belangrijke rol in het verhaal. Ik beloof jullie dan dat ik het spannende verhaal daar zal vertellen.

    Nogmaals: ontzettend bedankt voor jullie hulp! 

    Frederika Kortenhorst
    f.kortenhorst@gmail.com

  • Achtergrondinformatie Het Witte Kerkje Odijk

    Het Witte Kerkje stamt uit 1548, net na de Middeleeuwen. Het is een eenvoudig zaalkerkje. Een zaalkerk is een eenvoudige, rechthoekige kerk die geen dwars- of zijbeuken heeft.

    Aan de achterkant is er dwars tegenaan een consistoriekamer gebouwd, die net als de kerk met leien is gedekt. Oorspronkelijk lag hier een 13de eeuwse kruiskerk. Het koorgedeelte hiervan werd in 1548 vernieuwd. Aan het begin van de 19de eeuw was de rest van het middeleeuwse gebouw enorm vervallen.

    De Hervormde Gemeente had geen geld om het gebouw te laten repareren. Daarom hebben ze in 1820 de toren, een gedeelte van het schip en het dwarsschip afgebroken. Alleen het koorgedeelte bleef staan. Daar kwam een nieuwe voorgevel voor en op het dak werd een klokketoren gezet. En dat is nu de kerk. In 1859 werd de consistoriekamer aan de achterkant aangebouwd.

    In 1935 is de kerk nog flink verbouwd. Toen kreeg ze de leien dakbedekking, en kwamen er elf nieuwe glas-in-lood ramen. De consistoriekamer is in 1923 en 1925 door een nieuwe vervangen en in 1967 vergroot. In 1982 is de kerk weer gerestaureerd. Al het pleisterwerk aan de binnen- en de buitenkant is toen vernieuwd. Er zijn ook vier grote glas-in-lood ramen vervangen.