Landschap Erfgoed Utrect

Op stap met Jet en Jan

Groep 5

Hoe leefden kinderen 100 jaar geleden?

 • Projectdoel

  De leerlingen leren over vroeger, maar ook over de veranderingen in vergelijking met het nu. Ze nemen een kijkje in de praktijk met een bezoek aan Museumwerf Vreeswijk, waar ze spelletjes en opdrachten doen net zoals in 1910.

 • Thema's en leergebieden

  Van vroeger naar nu en in de toekomst
  Burgerschap, Mens & Maatschappij

 • 21e eeuwse vaardigheden

  Sociale en culturele vaardigheden

Stel je voor… Je wordt met een tijdmachine terug geslingerd naar het jaar 1910. Meer dan 100 jaar geleden! Wat als jij in die tijd een schooldag zou meemaken? Hoe zou die dag er dan uitzien? Word je wakker met een wekker, fiets je naar school, maak je rekensommen op een ipad en ga je uit school lekker spelen of naar sport? Of ziet het leven er dan toch heel anders uit?

Stap terug in de tijd en maak samen met Jet en Jan een schooldag mee. Zit er veel verschil tussen het leven van toen en nu?
 • Museumwerf Vreeswijk

  Voor de museumles zijn 6 begeleiders nodig. Elke begeleider loopt met een groepje mee langs de activiteiten.

  De Museumwerf brengt de geschiedenis van de historische binnenvaart in beeld. Eind 2001 nam de gemeente Nieuwegein de scheepswerf over van de familie Buitenweg. Scheepswerf Buitenweg is hiermee na 145 jaar opgehouden te bestaan. Het terrein, de gebouwen en de helling werden vervolgens verhuurd aan de nieuw opgerichte Stichting Museumwerf Vreeswijk die alle gereedschappen en overige inventarisgoederen had aangekocht.

  Na een ingrijpende verbouwing is het werfterrein op heropend en ingericht als een werkende museumwerf waar, naast exposities over de binnenvaart, ook historische schepen kunnen worden gerestaureerd en gerepareerd. Aan de schepen die de werf bezoeken worden wel een paar eisen gesteld. De belangrijkste zijn:

  • Het schip moet een (voormalig) bedrijfsvaartuig zijn
  • Het schip moet historisch zijn d.w.z. ouder dan 50 jaren

  Aan de Vaartse Rijn tegenover de Museumwerf is een historische haven gekomen met ligplaatsen voor historische binnenvaartschepen.

  Bekijk voor meer informatie de website.