Landschap Erfgoed Utrect

On Stage!

1 les

Groep 8

Ga je mee in de wereld van de musical? In deze voorbereidende kijkles zie je verschillende musicals voorbijkomen, van alle tijden. Bij musical gaat het om het presenteren van jezelf via dans, zang en spel! Wat spreekt jou aan en welke musical zou jij in het echt willen zien? Hopelijk ga je na de kijkles met veel inspiratie naar de lessen van de dansdocent. Die gaat je de ins en outs van musicaldans leren.

 • Theater Aan de Slinger

  Dit project is mogelijk door de Rijksregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024 en een bijdrage van de Gemeente Houten. Dit project wordt ontwikkeld en uitgevoerd door Aan de Slinger Houten.

 • Een stukje geschiedenis

  Eind 19e eeuw ontstond de musical in New York. Het was toen een combinatie van een theaterstuk en een opera. Op Broadway in New York en West End in Londen staan toonaangevende musicaltheaters. Broadway is nog steeds het mekka van de musical.

  Nederland

  In Nederland zijn vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw musicals te zien, geïmporteerd vanuit Amerika. De eerste Nederlandse producties zijn van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. In de jaren zeventig kwamen Jos Brink en Frank Sanders met de musical Maskerade, die meteen een groot succes werd. Joop van den Ende begon in de jaren tachtig met het produceren van musicals. Zijn musicals waren grootschaliger en ‘Amerikaanser’. Hij opende verschillende musicaltheaters, onder andere in Scheveningen en Utrecht. De musicals die daar speelden kende geen eindtijd: zolang er genoeg mensen een kaartje hadden besteld, ging de musical door.

  Populair

  In Nederland zijn musicals in vergelijking met andere landen erg populair. Een grote productiemaatschappij is Stage Entertainment. Elk jaar presenteert Stage zo’n vier à vijf nieuwe musicals.

  Musical is een vorm van muziektheater. De muziek is doorgaans goed afgestemd op de populaire smaak van de tijd. Het is dus niet vreemd dat in de jaren zestig de rockmusical opkwam, waarin de popmuziek van die tijd werd geïntegreerd in de musicaltraditie. Beroemde musicals zijn Phantom of the Opera, Aïda, Cats, Jesus Christ Superstar en West Side Story. Beroemde componisten van musicals zijn Andrew Loyd Webber en Leonard Bernstein.

Benieuwd naar populaire musicals?
Bekijk