-
In het kort
De voorbereiding voor de voorstelling Odiezee bestaat uit drie korte onderdelen.
- Deel 1: tekst en filmpjes over de voorstelling (samen lezen en kijken) – 30 min
- Deel 2: tekenopdracht (ieder voor zichzelf) – 30 min
- Deel 3: duurzaamheidschallenge (allemaal samen bedenken) – 10 min
-
Benodigdheden
- Voor deel 2 (tekenopdracht) heb je tekenspullen nodig
Deel 1: Over Odiezee
Jullie gaan binnenkort naar het muzikale avontuur Odiezee!
Om jullie alvast een beetje zin in de voorstelling te laten krijgen heeft Holland Opera wat voorbereid, namelijk deze diavoorstelling. Open hem maar.
Bekijk DIA 1, lees (samen) het tekstje op DIA 2 en kijk de trailer op DIA 3.
Achtergrondinformatie
De voorstelling Odiezee is gebaseerd op De Odyssee. Dat is de titel van een verhalend gedicht uit de Griekse mythologie over de held Odysseus. De Odyssee werd heel lang geleden geschreven door dichter Homerus. Waarschijnlijk rond 800 voor Christus.
Het verhaal gaat over Odysseus zijn tocht naar huis na afloop van de Trojaanse Oorlog. Hij raakt verdwaald, zwerft tien jaar rond op zee en beleeft met zijn bemanning vele avonturen op allerlei vreemde eilanden. 10 jaar is best lang, daardoor is dit verhaal ook enorm lang. Het originele dichtwerk bestond uit wel 24 boeken, in totaal 12.000 regels!
Zo’n lang dichtwerk noemen we een epos.
Omdat het nogal veel gevraagd is om het hele epos te gaan lezen hebben wij het voor jullie samengevat. Lees de Odyssee in vogelvlucht op DIA 4 t/m 8.
Maak kennis met de makers
Speciaal voor jullie hebben we een video gemaakt waarin de makers van Odiezee meer vertellen over wat er komt kijken bij het maken van een opera. Bekijk met elkaar deze educatievideo op het digibord (DIA 9 of hieronder) en beantwoord daarna de vragen.
Deel 2: Tekenopdracht
Waarschijnlijk hebben jullie inmiddels wel in de gaten dat er in Odiezee een hoop bijzondere wezens gaan voorkomen. Over hoe deze mythische verschijningen eruit zien zijn veel verschillende ideeën. In de video zag je wat Holland Opera heeft gekozen, maar wat denken jullie? Kies één van de drie wezens en maak een tekening van hoe die er volgens jou uitziet!
Klaar?
Klaar met tekenen? Zet er dan nu een spraakwolkje bij en schrijf een zin voor het personage (zo noem je een karakter in een voorstelling) dat je hebt getekend.
Wat zegt jouw wezen? En gebruikt die hele woorden of misschien alleen maar klanken? Als je iets hebt opgeschreven mag je ook bedenken hoe het moet klinken. Probeer dit met je eigen stem uit.
Laat de gemaakte tekeningen aan elkaar zien en laat horen hoe je wezen klinkt.
Deel 3: Duurzaamheidschallenge
In de video die jullie hebben bekeken komt het thema duurzaamheid een aantal keer naar voren. Zo vertelde decorontwerper Douwe bijvoorbeeld dat hij allemaal hergebruikte spullen heeft ingezet voor het decor. Hij heeft niets nieuw gekocht voor de voorstelling ODIEZEE, en dat is super duurzaam!
Opdracht
Bedenk met elkaar één extra ding dat jullie nog duurzamer kunnen doen op school. Maak er een challenge van! Probeer dat wat jullie bedacht hebben vol te houden tot na het voorstellingsbezoek.
In het verwerkingsdeel van deze les gaan we checken of het is gelukt. Succes!