Landschap Erfgoed Utrect

Langs de Limes

5 lessen

Groep 5

Zie je in jouw buurt nog dat er ooit Romeinen waren?

  • Thema's en leergebieden

    Mens en Maatschappij

  • 21e eeuwse vaardigheden

    Samenwerken

  • Leerdoelen

    De Romeinse rijksgrens liep door de provincie Utrecht. Dit was geen harde grens, maar een plek waar verschillende soorten mensen werkten en woonden. Deze mensen namen gewoontes van elkaar over, net als nu. Jullie ontdekken wat er nu nog te zien is van de Romeinen in Nederland. De Limes staat sinds kort op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Dwars door onze provincie loopt de limes (spreek uit als: lie-mes), de vroegere grens van het Romeinse Rijk. De Romeinen woonden vroeger namelijk niet alleen in het verre Rome, maar ook hier, in Nederland, helemaal tot aan de provincie Utrecht! Wat deden die Romeinen in Nederland? Hoe kwamen ze hier terecht? En wat hebben ze voor ons achtergelaten?

  • Over Castellum Hoge Woerd

    Castellum Hoge Woerd is een opvallende, eigentijdse herbouw van een Romeins fort. Het bevindt zich op de exacte locatie van de restanten in de grond en heeft dezelfde omtrek en hoogte van de wallen als het origineel.

    Vanuit dit fort bewaakten ruim 2000 jaar geleden Romeinse soldaten de rivier de Rijn. Het Castellum ligt namelijk pal aan de Limes: de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk. Tegenwoordig komen op deze historische plek vol archeologische schatten cultuur, natuur en historie op unieke wijze samen door middel van het archeologische museum, het theater, de stadsboerderij en het café-restaurant die zich binnen de muren van het fort bevinden.

    Bekijk hier de website.

  • Colofon

    Het lesmateriaal op deze leerkrachtensite en de bijbehorende leerlingenpagina’s zijn eigendom van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht en partners. Het maakt onderdeel uit van het Kunst- en Cultuurmenu en mag gebruikt worden door alle deelnemende scholen. Het is partijen niet toegestaan dit lesmateriaal te kopiëren, verspreiden en/of te gebruiken voor andere doeleinden. Bij interesse in overname van het lesmateriaal kunt u contact opnemen met Landschap Erfgoed Utrecht.