Hoor dit!

3 lessen

Groep 5-6

Kruip in de huid van een geluidskunstenaar

  • Projectdoelen
    • Leerlingen worden zich meer bewust van omgevingsgeluid en krijgen daardoor een completere ervaring van de wereld om hen heen.
    • Ze leren zelf een geluid opnemen met behulp van een iPad
    • Ze maken een kunstwerk door de zintuigen horen en zien te combineren
    • Ze worden geïnspireerd door een geluidskunstenares en een illustrator
  • Thema's en leergebieden

    Muziek, wereldoriëntatie, tekenen, taal

  • 21e-eeuwse vaardigheden

    Luisteren, communiceren, kritisch denken, samenwerken, sociale & culturele vaardigheden

In dit project maken de leerlingen kennis met geluidskunstenares Elise ‘t Hart en illustrator Bas Köhler. Elise richtte in 2013 het Instituut voor Huisgeluid op. Daarbinnen verzamelt ze allerlei geluiden die je thuis kunt horen door ze op te nemen, op te schrijven en te tekenen.

In dit project nodigt ze de leerlingen uit om geluiden te verzamelen voor het Instituut voor Schoolgeluid. Het project begint met wat oefeningen om je oren mee te trainen, zodat je er goed mee naar geluiden kunt zoeken en luisteren.

De leerlingen werken vervolgens in groepjes van 3 aan een opdracht: Ze kiezen een bijzonder schoolgeluid. Dat geluid wordt tijdens de gastles met hulp van de gastdocent en geïnspireerd door tekenaar Bas Köhler door de leerlingen opgenomen, getekend en fonetisch genoteerd.

De gastdocent stuurt de geluiden op naar Elise ‘t Hart en Elise documenteert en bewaart ze zorgvuldig in haar instituut. Je ziet de wereld heel anders wanneer je de dingen écht hoort. Na dit project beleef je je omgeving heel anders dan voorheen.

  • Over Elise 't Hart en Bas Köhler
    Elise ’t Hart

    Elise is opgegroeid in een muzikantenfamilie. Het belang en de aanwezigheid van muziek en geluid is vanzelfsprekend. Zowel tijdens de vooropleiding van het Codarts Rotterdams Conservatorium als op de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht ontwikkelde ze zich tot een geluidskunstenaar die muziek, geluid en beeldende kunst met elkaar combineert.

    Door geluid te registreren, te manipuleren, na te maken, te omschrijven en te verbeelden maakt ze ons bewust van geluid om ons heen terwijl ze het tegelijkertijd zichtbaar maakt. Dat doet ze door middel van film, foto’s, installaties en notities.

    Elise ‘t Hart begon systematisch met het registreren van alledaagse omgevingsgeluiden en in 2013 richtte ze daarom het Instituut voor Huisgeluid op, een groeiende verzameling en documentatie van geluiden die je thuis tegenkomt.

    Lees verder op haar website.

    Bas Köhler

    Bas Köhler (Amsterdam 1973) studeerde ooit af als planoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij besefte dat hij beter was in tekenen dan vergaderen en vertrok naar Barcelona om verder te leren aan de Escola Joso voor strip en illustratie.

    Hij maakt tekeningen voor bladen zoals de Theatermaker en de Groene Amsterdammer en illustreerde de afgelopen jaren verschillende boeken.

    Daarnaast visualiseert hij uiteenlopende communicatie uitingen van bedrijven, overheden en non-profit organisaties. Specialisatie is het vertalen van teksten, ideeën en concepten naar concrete en menselijke beelden.

    Lees verder op zijn website.

  • De Ronde Venen - Over de gastdocent

    Nika Nuijten

    Geluid, muziek en spelen zijn de drie dingen waar Nika Nuijten het meest warm van wordt. Graag combineert ze haar technische achtergrond met haar grote interesse in mensen en de maatschappij.

    Tijdens de studie Muziek en Technologie en vervolgens de master Kunsteducatie hield Nika zich, naast muziekcompositie, bezig met het ontwerpen van installaties voor allerlei leeftijden, bijvoorbeeld voor op festivals. Nu staat ze onder andere voor de klas op de HKU. Waar Nika ook aan, voor of mee werkt, spelen en spel hebben er altijd een belangrijke rol in.

    Lees meer op de website vanThinking in Sound

  • Utrechtse Heuvelrug - Over de gastdocenten
    Lotte van Dijck

    Lotte van Dijck werd geboren op een steenworp afstand van de grens tussen Nederland en België. Haar grote liefdes zijn muziek, taal en beeld. En ze voelt zich bovenal thuis op de plekken waar die grote drie elkaar ontmoeten.

    Lotte schrijft Nederlandstalige liedjes en bracht in 2010 haar eerste solo album uit, getiteld ‘Lege plaatsen in de stad’. Ze schreef muziek voor film en documentaire, en speelde jarenlang in het duo ‘Kirke’ waarmee ze in 1997 de Grote prijs van Nederland won.

    Na haar conservatoriumstudie volgde Lotte een opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, met als hoofdvakken toneelschrijven en poëzie. Lotte maakt en speelt al jaren muziektheatervoorstellingen voor kinderen, in samenwerking met onder meer het Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

    Lees verder op haar website.

    Stephanie Gijsen

    Stephanie Gijsen wilde als kind iets doen met cultuur van toneelspeelster tot aan kunstenaar droomde ze ervan haar creativiteit te laten zien. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de studie aan de kunstacademie voor de opleiding Grafisch Ontwerpen.

    Na haar studie heeft ze een aantal jaar bij verschillende bureaus ervaring opgedaan. Sinds een aantal jaar werkt ze als zelfstandige, met haar eigen grafisch ontwerpstudio voor verschillende klanten. Als kind ontdekte ze dat ze dyslexie heeft, het grafische vak heeft haar geleerd te spelen met vormgeving en zo is er een liefde ontstaan voor letters. Dat je ook een verhaal op verschillende manieren kan weer geven met vormgeving.

    De liefde voor letters en het plezier van creativiteit aan kinderen over te brengen. Heeft ze de BIK-opleiding (beroepskunstenaar in de klas) gedaan.

    Lees verder op haar website.

  • Weinig tijd?

    Heb je weinig tijd voordat de gastdocent in de klas komt?

    Bekijk in ieder geval met de kinderen het filmpje over
    Elise ‘t Hart (les 1), verdeel de klas in groepjes van 3 leerlingen en vraag de groepjes om een geluid te bedenken dat een echt ‘Schoolgeluid’ is en waarmee ze tijdens de gastles aan de slag willen gaan.