Landschap Erfgoed Utrect

De oorlog in Vianen

3 lessen + keuzeles

Groep 7-8

Het boek 'Oorlog zonder vader' gaat leven tijdens een rondleiding door Vianen

 • Leerdoelen

  De leerlingen kunnen zich inleven in de oorlogstijd, aan de hand van het boek Oorlog zonder vader en een rondleiding door Vianen.

 • Thema's en leergebieden

  Communicatie, omgaan met elkaar, geschiedenis WO II

 • Vaardigheden

  Kritisch denken, creatief denken

Leven in oorlog? Hoe zou dat zijn?

Samen lezen jullie het boek Oorlog zonder vader en ontvangen de schrijfster van het boek in de klas. Vervolgens worden jullie door een stadsgids door Vianen rondgeleid langs plekken die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben en leren zo meer over de oorlog in je eigen omgeving. In de laatste les onderzoeken jullie wat vrijheid voor jou betekent.

 • Schrijfster in de klas: Martine Letterie

  Ik heb Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd met als hoofdvak Middelnederlandse letterkunde. Daarna ben ik docent Nederlands geweest, lid van de Griffeljury en redacteur. In 1996 verscheen mijn eerste jeugdboek Het schorriemorrie van de Pruk.

  In de Griffeljury viel me op dat er weinig historische jeugdromans werden geschreven. Dat was en is mijn plek.

  Ik vind geschiedenis heel belangrijk. Wanneer je de geschiedenis van je omgeving kent, geeft dat een extra dimensie aan je bestaan. Je kijkt bewuster naar gebeurtenissen om je heen en je kunt ze soms ook beter relativeren. Vooral waargebeurde verhalen geven een extra dimensie. Mijn boeken gaan dus vaak over iets wat echt gebeurd is.

  Het ideale boek – en met ideaal bedoel ik het boek waarmee ik mijn lezers het best kan bereiken – combineert voor mij

  • echte (bestaande)personen
  • een omgeving die voor de lezer herkenbaar is
  • met een zo mogelijk waargebeurd verhaal
  • een herkenbaar gevoelsleven van de hoofdpersoon

   

  Oorlog zonder vader

  Dit zie je terug in Oorlog zonder vader. Mijn eigen vader Frank is de hoofdpersoon en hij heeft alles als kind echt meegemaakt.  Martinus, Franks vader en mijn opa, kwam in het echt én in het boek in Kamp Amersfoort. Ik hoop dat de lezers zich goed in Frank kunnen verplaatsen én dat ze iets leren over de geschiedenis van hun eigen gemeente.

  Nog iets anders: Oorlog zonder vader gaat over een vergeten onderwerp van de Tweede Wereldoorlog. Bijna geen mens weet, dat niet alleen joden vervolgd werden, maar ook communisten. Mijn opa was namelijk communist en kwam daarom in Kamp Amersfoort terecht.

  Vergeten oorlog

  Meer boeken over de Tweede Wereldoorlog vind je in de serie Vergeten oorlog

 • Stadswandeling: Gidsen van de historische vereniging Het land van Brederode

  De historische vereniging Het land van Brederode is in 1949 opgericht en heeft een archief- en documentatiecollectie bijeengebracht, die voor iedereen vrij toegankelijk is. Daarin bevinden zich historische documenten, een bibliotheek, prenten en tekeningen, kaarten, plattegronden, foto’s en 16de-eeuwse in Vianen geslagen munten.

  De vereniging organiseert op regelmatige basis lezingen en excursies. Het bijwonen van lezingen en het deelnemen aan excursies staat ook open voor niet-leden.

  Binnen de vereniging zijn diverse werkgroepen actief. Van hieruit worden stadswandelingen en cursussen genealogie georganiseerd en door de redactie worden publicaties verzorgd. Vanuit de groep ’Monumenten’ worden behoud en de gevolgen van hedendaagse ingrepen voor monumenten en historisch landschap nauwlettend gevolgd.

  Meer informatie? Bekijk de website!