Landschap Erfgoed Utrect

Historische Verhalen

4 lessen

Groep 7-8

Het boek 'Oorlog zonder vader' gaat leven.

 • Leerdoelen

  De leerlingen kunnen zich inleven in de oorlogstijd, aan de hand van het boek Oorlog zonder vader en krijgen een gastles van een filosoof.

 • Thema's en leergebieden

  Communicatie, omgaan met elkaar, geschiedenis WO II

 • Vaardigheden

  Kritisch denken, creatief denken

Leven in oorlog? Hoe zou dat zijn?

Samen lezen jullie het boek Oorlog zonder vader en ontvangen de schrijfster van het boek in de klas. Vervolgens bekijken jullie foto’s uit de Tweede Wereldoorlog uit jullie eigen omgeving. Ten slotte komt er een filosofiedocent in de klas te onderzoeken wat vrijheid voor jou betekent.

 • Schrijfster in de klas: Martine Letterie

  Ik heb Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd met als hoofdvak Middelnederlandse letterkunde. Daarna ben ik docent Nederlands geweest, lid van de Griffeljury en redacteur. In 1996 verscheen mijn eerste jeugdboek Het schorriemorrie van de Pruk.

  In de Griffeljury viel me op dat er weinig historische jeugdromans werden geschreven. Dat was en is mijn plek.

  Ik vind geschiedenis heel belangrijk. Wanneer je de geschiedenis van je omgeving kent, geeft dat een extra dimensie aan je bestaan. Je kijkt bewuster naar gebeurtenissen om je heen en je kunt ze soms ook beter relativeren. Vooral waargebeurde verhalen geven een extra dimensie. Mijn boeken gaan dus vaak over iets wat echt gebeurd is.

  Het ideale boek – en met ideaal bedoel ik het boek waarmee ik mijn lezers het best kan bereiken – combineert voor mij

  • echte (bestaande)personen
  • een omgeving die voor de lezer herkenbaar is
  • met een zo mogelijk waargebeurd verhaal
  • een herkenbaar gevoelsleven van de hoofdpersoon

   

  Oorlog zonder vader

  Dit zie je terug in Oorlog zonder vader. Mijn eigen vader Frank is de hoofdpersoon en hij heeft alles als kind echt meegemaakt.  Martinus, Franks vader en mijn opa, kwam in het echt én in het boek in Kamp Amersfoort. Ik hoop dat de lezers zich goed in Frank kunnen verplaatsen én dat ze iets leren over de geschiedenis van hun eigen gemeente.

  Nog iets anders: Oorlog zonder vader gaat over een vergeten onderwerp van de Tweede Wereldoorlog. Bijna geen mens weet, dat niet alleen joden vervolgd werden, maar ook communisten. Mijn opa was namelijk communist en kwam daarom in Kamp Amersfoort terecht.

  Vergeten oorlog

  Meer boeken over de Tweede Wereldoorlog vind je in de serie Vergeten oorlog

   

 • Filosofiedocent in de klas: Vivienne Janssen

  De dilemma’s over vrijheid zijn actueler dan ooit. Dat hebben we wel gemerkt in tijden van Corona. Het is een thema waar filosofen zich al eeuwen het hoofd over breken.

   

  Maar kinderen kunnen dat net zo goed!

  Dat doe ik door te filosoferen met kinderen over allerlei onderwerpen op basisscholen.

   

  In dit project onderzoeken kinderen spelenderwijs dit thema door elkaars en eigen gedachten te bevragen. Door het doen van creatieve werkvormen, denkspelletjes, oefeningen en natuurlijk door er met elkaar erover te praten. Zo keren we de vraag helemaal binnenstebuiten.

   

  Ik ben heel benieuwd naar de verwonderende, nieuwsgierige en kritische reacties van de kinderen. Hoe denken zij erover?

   

  Meer informatie: hethoofdpodium.nl