Ik heb Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd met als hoofdvak Middelnederlandse letterkunde. Daarna ben ik docent Nederlands geweest, lid van de Griffeljury en redacteur. In 1996 verscheen mijn eerste jeugdboek Het schorriemorrie van de Pruk.
In de Griffeljury viel me op dat er weinig historische jeugdromans werden geschreven. Dat was en is mijn plek.
Ik vind geschiedenis heel belangrijk. Wanneer je de geschiedenis van je omgeving kent, geeft dat een extra dimensie aan je bestaan. Je kijkt bewuster naar gebeurtenissen om je heen en je kunt ze soms ook beter relativeren. Vooral waargebeurde verhalen geven een extra dimensie. Mijn boeken gaan dus vaak over iets wat echt gebeurd is.
Het ideale boek – en met ideaal bedoel ik het boek waarmee ik mijn lezers het best kan bereiken – combineert voor mij
-
echte (bestaande)personen
-
een omgeving die voor de lezer herkenbaar is
-
met een zo mogelijk waargebeurd verhaal
-
een herkenbaar gevoelsleven van de hoofdpersoon
Oorlog zonder vader
Dit zie je terug in Oorlog zonder vader. Mijn eigen vader Frank is de hoofdpersoon en hij heeft alles als kind echt meegemaakt. Martinus, Franks vader en mijn opa, kwam in het echt én in het boek in Kamp Amersfoort. Ik hoop dat de lezers zich goed in Frank kunnen verplaatsen én dat ze iets leren over de geschiedenis van hun eigen gemeente.
Nog iets anders: Oorlog zonder vader gaat over een vergeten onderwerp van de Tweede Wereldoorlog. Bijna geen mens weet, dat niet alleen joden vervolgd werden, maar ook communisten. Mijn opa was namelijk communist en kwam daarom in Kamp Amersfoort terecht.
Vergeten oorlog
Meer boeken over de Tweede Wereldoorlog vind je in de serie Vergeten oorlog.