Landschap Erfgoed Utrect

Het mysterie van…

5 lessen

Groep 5-6

Wat is hier aan de hand?

Zoek een geheimzinnige foto in het plaatselijke nieuwsblad. Waar is het? Wat is daar aan de hand? Los het mysterie op en schrijf als een echte journalist een verhaal voor de krant.

 • Projectdoelen

  Het project begint met een foto in de krant. Een foto die vragen oproept. De leerlingen gaan op onderzoek uit: wat is er aan de hand? Ze maken kennis met de basisprincipes van een verhaal: wie, waar & waarom. Als afsluiting schrijven ze een eigen verhaal bij de foto. Logica, ervaring en fantasie staan naast elkaar. Door te schrijven leren ze hun gedachten en ervaringen om te zetten in taal.

 • Belangrijke informatie over planning en wedstrijd.

  Planning

  Bekijk hieronder de planning voor jouw school: De ontdekvitrine is gedurende 1 werkweek aanwezig. De uiterlijke deadline voor het insturen van het verhaal is 2 weken na de bezorgdatum van de ontdekvitrine. Let op: per klas mogen er 2 verhalen ingezonden worden. Mail ze naar: sandra.de.vries@kunstcentraal.nl

  Het artikel met foto zal op donderdag 11 januari in het Molenkruiertje geplaatst worden. Op deze dag verschijnt er in het lesmateriaal een direct link naar het artikel in de online versie van de krant.

  Een wedstrijd!

  Dit project bevat een wedstrijdelement. Per groep mogen twee verhalen worden uitgekozen, die een jury zal beoordelen. Het winnende verhaal komt in de krant en er is een feestelijke prijsuitreiking op school.

  • Bekendmaking winnaar is in de week van 15 april (week 16)
  • De feestelijke uitreiking is in de week van 22 april (week 17)
  • Publicatie in de krant is in de week van 29 april (week 18)
 • Thema's en leergebieden

  Dit project sluit aan bij thema’s als communicatie en heeft samenhang met het leergebied Taal.

 • 21e eeuwse vaardigheden