MODElab

3 lessen

Groep 7-8

Doe de MODElab challenge en maak je eigen mode-stuk!

In dit project krijgen de leerlingen een kijkje in de keuken van modeontwerpers Tim Becx en Francis Ames. Zij nemen hen mee in hun ontwerpproces: van allereerste idee tot eindproduct. Ongewone materialen vormen daarbij hun inspiratiebron. En ook die van jouw leerlingen! Tijdens de MODElab challenge op school maken de leerlingen onder leiding van een van de ontwerpers zelf een modestuk.

 • Over de ontwerpers

  Francis Ames

  Francis is afgestudeerd aan de fashion design opleiding ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in 2017, te Arnhem. Ze heeft ervaring opgedaan bij verschillende modehuizen zoals J.W Anderson in London en Coolcat. Uiteindelijk heeft Francis de overstap gemaakt naar het onderwijs waarbij ze nu als bevoegd docent veel jonge mensen enthousiast maakt met haar aanstekelijke energie en passie voor het modevak.

  Tim Becx

  Als enthousiaste en energieke mode- en product ontwerper en docent, probeert Tim mensen vanuit hun eigen kracht te laten werken en te laten floreren. Het doel van een opdracht is daarbij zeker niet onbelangrijk, maar het leer- en ontwerpproces des te belangrijker. Met de daar bijhorende keuzes in vorm, kleur, materiaal en zijn tactiliteit zijn dat volgens Tim genoeg elementen om over na te denken om zo tot vernieuwende en verfrissende ontwerpen te komen.

 • Praktische informatie
  • Reserveer een ruimte waar het Mode-lab gedurende dag mag komen te staan. Denk aan een leeg klaslokaal, aula of speelruimte. Alle deelnemende klassen schuiven daar aan. Duur van de gastles is 90 minuten, opbouwen en afbreken 30 minuten.
  • Zet voldoende tafels neer zodat alle leerlingen (die in tweetallen gaan werken) hier aan de slag kunnen. Zet 3 extra tafels neer voor het materiaal dat de gastdocent meeneemt. En richt een plek in waar het materiaal dat de leerlingen zelf hebben verzameld kan komen te staan. Indien voldoende tijd: Laat de leerlingen materiaalsoort bij materiaalsoort indelen.
  • De gastdocent neemt een fotobanner mee, zodat tegen het eind van de gastles alle leerlingen door jou op de foto gezet kunnen worden. Reserveer een fototoestel, tablet of gebruik je eigen telefoon.
  • Opbouwen en afbreken van het Mode-lab is even een klus, het zou fijn zijn als een aantal leerlingen aan het begin en eind van de dag hier even mee helpen!

   

 • Thema's

  Dit project sluit aan bij de volgende thema’s: Mode, ontwerpen, ontwerpproces, kunstenaar, materialen, afval, recycling, hergebruik

 • Leergebieden

  Mens & maatschappij, Mens & natuur

 • 21e eeuwse vaardigheden

  Creatief denken en handelen