De vogelvrije viool

45-60 minuten

Groep 5-6

Een muzikale reis door de tijd

Stel je voor, je ligt lekker in het gras, een beetje loom van de warmte. Het waait zachtjes. Je hoort het ruisen van bomen en de uitbundige zang van een leeuwerik.

Zo begint deze muzikale voortelling. Ars Musica Orkest brengt samen met violiste Carla Leurs een zonovergoten programma.

 

 • Ars Musica

  Aan de voorstelling werken mee:

  • Een vioolsolist
  • Een strijkkwintet
  • Een verteller
  • Een beeld- en geluidstechnicus

  Ars Musica ziet het als een kerntaak zoveel mogelijk jongeren (en ook ouderen) met klassieke muziek in aanraking te brengen. Educatie is daarom één van hun hoofddoelen. Ze ontwikkelen voorstellingen voor het primair en voortgezet onderwijs en verzorgen interactieve lessen.

  In deze voorstellingen en lessen staan componisten of (buiten)muzikale gebeurtenissen centraal die op sprankelende manier dicht bij de leerlingen worden gebracht.

 • Vooraf

  De titel ‘De vogelvrije viool’ lijkt op een sprookje of een fabel. De muziekvoorstelling van Ars Musica is geïnspireerd op de film ‘The red violin’. Hierin reist een viool door de tijd en wisselt steeds van eigenaar en situatie. Ars Musica heeft dit verhaal bewerkt in een muzikale tijdreis. Je zult muziek uit verschillende tijden horen. Het decor en de kleding wisselt steeds.

  Voorafgaand aan ‘De vogelvrije viool’ geeft dirigent en artistiek leider Patrick van der Linden een korte inleiding op het programma.

   

 • Korte inhoud van de film 'The red violin'

  Korte inhoud van de film
  In 1681 maakt vioolbouwer Nicolò Bussotti een viool voor zijn nog ongeboren zoon: een hemels instrument, zo blijkt later. Wanneer Busotti’s vrouw samen met het kind in het kraambed sterft, lakt hij het instrument met bloed van zijn overleden vrouw, zodat zij er voor eeuwig in kan voortleven. De eerste nieuwe eigenaar is de jonge wees en begaafd violist Kaspar Weiss, die honderd jaar later de viool te bespelen krijgt.

  Vanaf dat moment begint voor de viool een wonderbaarlijke tocht door ruimte en tijd. De film volgt de viool door de eeuwen en het leven van haar bezitters heen, van Italië naar een Oostenrijks klooster en verder via het negentiende-eeuwse Oxford en het China van de Culturele Revolutie naar Canada. Het instrument legt als een estafettestokje een reis af gedurende een periode van driehonderd jaar, over drie continenten en vijf taalgebieden.

  De laatste eigenaar is de vioolexpert Charles Morritz, die de viool op een handige manier voor zijn dochter bemachtigt op een veiling in Toronto. Hij ontsnapt net als de vorige eigenaars niet aan de ongrijpbare, duistere betovering van het instrument.