Orkestproject: Fanfare Excelsior met Robinson Crusoe

6 lessen

Groep 5

Het Orkestproject

Het Orkestproject bestaat uit drie onderdelen:

 1. Voorbereidende lessen in de klas.
 2. Het instrumentencircuit (les 3).
 3. De voorstelling (les 6).

Hieronder bij “Informatie voor de leerkracht” vind je meer informatie over de verschillende onderdelen.

Veel plezier!

 • Over Fanfareorkest Excelsior
  • De IJsselsteinse fanfare Excelsior werd in 1907 opgericht en bestaat dus al meer dan 115 jaar! In haar lange bestaan heeft Excelsior talloze concerten en serenades verzorgd en successen behaald op concoursen.
  • Het repertoire bestaat uit diverse muziekstijlen.
  • Een groot aantal leerlingen wordt in eigen huis opgeleid en speelt in het jeugdorkest.
  • Regelmatig is Excelsior op straat te vinden bij allerlei festiviteiten. De optredens lopen uiteen van Koningsdag tot Dodenherdenking en bij de intocht van Sinterklaas.

   

   

   

  Fanfare Excelsior IJsselstein
 • Informatie voor de leerkracht

  De muziekvoorstelling voor de scholen vindt plaats in het Fulcotheater in IJsselstein. Op het programma staat het verhaal van de beroemde schipbreukeling Robinson Crusoe, waarbij passende muziek voor het orkest is gezocht door de dirigent.

  Het verhaal zal verteld en gespeeld worden door twee acteurs samen met de dirigent en de orkestleden.

  Om de kinderen goed voor te bereiden op dit concert, vragen wij je het volgende te doen:

  1. De liedjes aanleren die in de voorstelling voorkomen. Het is de bedoeling dat de hele zaal die meezingt op het moment dat de acteurs dat aangeven. Het gaat om de liedjes De zoute Pekelzee en Op een onbewoond eiland (slotlied).  De tekst van deze liedjes zal tijdens de voorstelling geprojecteerd worden op het achterdoek. Ook op andere momenten in de voorstelling zullen de acteurs de kinderen in de zaal vragen mee te doen. Het zou fijn zijn als de kinderen de liedjes al op school hebben geoefend.
  2. De muziekfragmenten laten horen, waarbij de leerlingen ervaren dat muziek ook een verhaal kan vertellen. Ze associëren de sfeer die de muziek oproept met scenes uit het verhaal van Robinson Crusoe. (Tijdens het concert wordt overigens andere muziek gespeeld.)
  3. Het concertbezoek bespreken. Hoe gedraag je je in het theater, wat doe je wel en wat doe je niet, wat is storend voor anderen, ga van tevoren naar het toilet, hang je jas in de garderobe, zing mee als dat gevraagd wordt, applaus na afloop.
 • Inhoud van de voorstelling

  Op een onbewoond eiland…

  Engeland, eeuwen geleden. Robinson groeit op in een welgestelde familie. Hij heeft een luxe leventje, maar eigenlijk vindt hij het allemaal maar saai. Hij droomt van een spannend leven op zee. Als hij in de haven een scheepskapitein tegen het lijf loopt die op zoek is naar een goede scheepsjongen, grijpt hij zijn kans.

  De volgende dag zit Robinson al midden op de oceaan. Hij geniet met volle teugen van het zeemansleven. Maar het schip vergaat in een vreselijke storm en Robinson spoelt aan op een onbewoond eiland, ergens in de tropen. Daar probeert hij zichzelf zo goed en zo kwaad als het gaat in leven te houden.

  Gelukkig blijkt Robinson toch niet de enige levende ziel op het eiland. Hij ontmoet Vrijdag, die later zijn beste vriend zal worden. Samen gaan ze op zoek naar een manier om van het eiland te ontsnappen.

  Dit muzikale avontuur is losjes gebaseerd op de 18e-eeuwse roman Robinson Crusoe van Daniel Defoe. (script: Bart Schouten)