Landschap Erfgoed Utrect

Buitenplaatsen

4 lessen

Groep 7

Op onderzoek naar een buitenplaats bij jou in de buurt

  • Projectdoelen
    • Leerlingen kunnen omschrijven wat buitenplaatsen zijn.
    • Leerlingen kunnen uitleggen waarom er zoveel te vinden zijn in Utrecht aan de Vecht.
    • Leerlingen geven betekenis aan cultureel erfgoed in hun eigen omgeving.
    • Leerlingen oefenen in het kijken en analyseren van sporen uit het verleden.
  • Thema's en leergebieden

    Oriëntatie op jezelf en de wereld, Burgerschap

  • 21e eeuwse vaardigheden

    Kritisch denken en samenwerken

Er zijn veel buitenplaatsen in de provincie Utrecht. In dit project maken jullie kennis met een buitenplaats bij jullie in de buurt. Wie woonden hier en wat is hun verhaal? Aan de hand van een probleemstelling onderzoeken jullie wat deze plek voor jullie kan betekenen.

Vind je dat dit monument moet worden bewaard voor de toekomst?

  • Achtergrondinformatie Utrechtse buitenplaatsen

    Ooit kende de provincie Utrecht veel buitenplaatsen (zo’n 650). Daarvan zijn meer dan de helft in de loop der tijd in verval geraakt en afgebroken. Vaak werd de grond opgedeeld en verkocht. Van de opbrengst werden bijvoorbeeld nieuwe huizen of soms compleet nieuwe wijken gebouwd. Toch telt de provincie nog altijd zo’n 283 buitenplaatsen. Dat is veel ten opzichte van andere provincies.

    Bekijk voor meer informatie deze website: utrechtsebuitenplaatsen.nl.

  • Stichting Het Utrechts Landschap

    Het Utrechts Landschap is beheerder van kasteel Loenersloot.

    Samen met ruim 22.000 beschermers zorgt Stichting Het Utrechts Landschap ervoor dat het Utrechtse landschap behouden blijft en dat men ervan kan genieten. Zij kopen natuurgebieden en historische gebouwen aan om ze zorgvuldig te beheren en open te stellen voor het publiek.

    Stichting Het Utrechts Landschap is opgericht in 1927 en heeft ruim 5000 hectare Utrechtse natuur in eigendom. Daarbij beheert de stichting molens, buitenplaatsen, kastelen en oude steenfabrieken. Bijna alle gebieden zijn toegankelijk voor publiek, er zijn vele gemarkeerde wandelroutes. Zo’n 500 vrijwilligers beheren de zes informatiecentra, laten de molens draaien en organiseren natuurexcursies en vaartochten langs riviernatuur.

     

  • Kasteel Loenersloot

    Het kasteel domineert sinds ongeveer 1250 het dorp Loenersloot en de omgeving. Begonnen met alleen een donjon (toren), is in de loop van de eeuwen veel aan- en bijgebouwd, maar ook veel afgebroken. In 2012 is het kasteel ingrijpend gerestaureerd. Sindsdien is het opengesteld voor publiek.

    Kijk voor meer informatie over Kasteel Loenersloot de website van Het Utrechts Landschap.