Wat een portret!

4 lessen

Groep 7-8

Ga zelf aan de slag met portretfotografie en speel het kunstkijkspel Doorkijkers.

Een foto kan een verhaal vertellen, je kan er ontroerd van raken en een foto kan je vertellen wie jij bent…

Dit project gaat over beter kijken naar portretfoto’s. Wat zie je, wat denk je erbij, welk verhaal vertelt deze foto jou? En hoe kan je je eigen verhaal vertellen?

Je speelt het kunstkijkspel Doorkijkers. En je gaat met een fotograaf van FOTODOK zelf aan de slag met portretfotografie. Je onderzoekt wanneer een foto een portret is. En hoe je met een foto kan laten zien wie jij bent. Van een zelfgemaakt porterte krijg je een mooie afdruk.

Leerlingen die niet gefotografeerd mogen worden: In de workshop vervullen leerlingen afwisselend drie rollen; de fotograaf, de assistent, het model. Leerlingen die vanuit culturele of religieuze overtuigingen of om andere redenen niet zelf op de foto mogen, kunnen via deze werkwijze toch meedoen met de workshop. Zij kunnen de rol van fotograaf en assistent vervullen. Het is de verantwoordelijkheid van de leerkracht om bij aanvang van de workshop de fotograaf te laten weten welke kinderen niet op de foto mogen.
 • FOTODOK

  Dit project is ontwikkeld i.s.m. FOTODOK.

  FOTODOK organiseert fototentoonstellingen, lezingen, debatten en educatie rond maatschappelijke onderwerpen. In tijden waarin dagelijks duizenden beelden en een onophoudelijke stroom informatie aan ons voorbij trekken, biedt FOTODOK achtergrondverhalen voor verdieping, soms zelfs bezinning en hopelijk een beter begrip van de wereld waarin we leven.

  FOTODOK maakt al meer dan 11 jaar kinderen en jongeren wegwijs in fotografie met inspirerende onderwijsprogramma’s. Fotografie als beeldend middel om jezelf expressief en artistiek te uiten, om je verhaal te vertellen, maar ook als functioneel middel om de wereld tot je te nemen. Begrijpend leren kijken als belangrijke aanvulling op begrijpend leren lezen en rekenen.

  Bekijk de FOTODOK-website voor meer informatie.

 • Madelinde Hageman

  Het kunstkijkspel Doorkijkers is ontwikkeld i.s.m Madelinde Hageman.

 • Fondsen

  Wat een portret! is mede mogelijk gemaakt door:

 • 4 lessen
 • identiteit en beroepen
 • communicatie en creatief denken
 • colofon

  Dit project is ontwikkeld i.s.m. FOTODOK.

  Het lesmateriaal op deze leerkrachtensite en de bijbehorende leerlingenpagina’s zijn eigendom van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht en partners. Het maakt onderdeel uit van het Kunst- en Cultuurmenu en mag gebruikt worden door alle deelnemende scholen. Het is partijen niet toegestaan dit lesmateriaal te kopiëren, verspreiden en/of te gebruiken voor andere doeleinden. Bij interesse in overname van het lesmateriaal kunt u contact opnemen met Kunst Centraal info@kunstcentraal.nl.

  Disclaimer

  De makers van deze website hebben gebruikgemaakt van rechtenvrij beeldmateriaal, of hebben rechthebbenden om toestemming gevraagd en waar bekend de bron vermeld. Bent u van mening dat u de rechthebbende bent van een of meer beelden in dit lesmateriaal, neem dan contact op met Kunst Centraal:info@kunstcentraal.nl.