Tweetakt op het fort

Tweetakt in de klas

75 minuten

In de eerste les komt een gastdocent van Tweetakt in de klas om het werk van verscheidene kunstenaars die exposeren op het Tweetakt festival, te introduceren. Thema’s zoals de schoonheid van het alledaagse, het belang van dansen en de relatie tussen mens en natuur komen hierbij aan bod.

  • Lesdoelen
    • De leerlingen maken kennis met het werk van diverse kunstenaars van de expositie op het Fort.
    • De leerlingen gaan op een actieve en creatieve manier aan de slag met inspiratie vanuit kunstenaars die exposeren tijdens Tweetakt op het Fort.
  • Benodigdheden
    • Tekenpapier
    • Kleurpotloden

De Kunstenaars

Lisa Brouns

Lisa Brouns is het afgelopen jaar afgestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht met haar installatie REFLEXIO.

Op het eerste oog zie je als kijker drie bijzondere lichtprojecties. De lichtprojecties doen denken aan bewegende, abstracte schilderijen. Ze ogen mysterieus. Wanneer je echter wat dichterbij komt, zie je dat deze reflecties afkomstig zijn van eenvoudige alledaagse objecten en materialen.

Icebergs - Gaspard Combes
Gaspard Combes

Met zijn, vaak interactieve of bewegende, sculpturen wil de Franse kunstenaar Gaspard Combes toeschouwers op een andere manier laten kijken naar de ruimte om hen heen.

Zijn kunstwerk Icebergs was eerder te zien op verschillende buitenlocaties en bestaat uit een aantal ijsschotsen die ronddobberen in een meer of in een sloot. De aanwezigheid van de ijsschotsen op een locatie waar je die niet verwacht, heeft een vervreemdend effect en laat de toeschouwer stilstaan bij de omgeving.

Abandoned Spaces - Robbert de Goede
Robbert de Goede

Robbert de Goede is opgeleid als architect, wat terug te zien is in zijn werk. Ruimte is daarin namelijk altijd erg belangrijk. De Goede werkt altijd met draad, waarmee hij als het ware ’tekeningen in de lucht’ maakt. Met een strak patroon van gespannen draden vult hij een ruimte, of dat nu een kleine lijst is, of een volledige kamer. Hij gebruikt als architect én als kunstenaar de wireframemodellen uit 3D-software. Die software bleek voor beide doelen dus heel goed werken!

Asset 2 - Sil Krol
Sil Krol

Sil Krol is met name bekend geworden door zijn interventies in de openbare ruimte. Hij plaatste dus kunstwerken op straat of op andere plekken waar iedereen gewoon mag komen.

Zijn werken spelen met de beeldtaal en betekenissen van de ruimtes waar ze staan. Met sitespecifieke installaties en monumentale sculpturen weet hij op een tijdelijke en spontane manier in te grijpen in de openbare ruimte. Hierdoor wordt het publiek aangespoord om deze plekken op ongebruikelijke manieren te ontdekken. Zo plaatste hij in 2011 stiekem nagemaakte elektriciteitskastjes in de straten van Amsterdam. Hierdoor kun je je nu voor altijd afvragen of die grijze kastjes die je daar misschien wel hebt gezien werkelijk een functie hebben of dat het om een kunstwerk gaat.