Landschap Erfgoed Utrect

Rondje om de kerk

4 lessen

Groep 5-6

Help Frederik(a) met het verhaal over zijn of haar voorvader

 • Projectdoelen
  • de kerk in je eigen woonplaats (her)kennen
  • je inleven in een andere tijd
  • informatie uit verschillende bronnen halen
  • kijken en vergelijken
  • kennis en ervaringen creatief verwerken
 • Thema's en leergebieden

  Wereldoriëntatie – Geschiedenis

 • 21e-eeuwse vaardigheden

  Communicatie, informatievaardigheden

 • Introductiefilm voor de leerkracht

  In de film is de verteller een man, maar het is ook mogelijk dat een vrouw deze rol speelt. In plaats van een antwoordkaart sturen de leerlingen een mail.

Frederik Kortenhorst heeft op zolder een dagboekfragment, een beursje en een oude prent met een kerktoren gevonden. Wat hebben ze met elkaar te maken? Welk dorp staat er op de prent?

Als je het antwoord hebt gevonden, kom je naar de kerk om het verhaal over Frederiks overgrootvader te horen. Die reisde in de 19e eeuw als jongetje in zijn eentje door de provincie. ANWB-borden, Tomtom en Google Maps bestonden nog niet. Hoe wist hij dan waar hij was en welk dorp er in de verte lag?

(Frederik wordt Frederika bij een vrouwelijke verteller)

 • De verteller: Frederik of Frederika

  Hieronder vind je meer informatie over de vertellers. In het rooster staat wie van hen op jullie tijd aanwezig is.

  Jenny Vink als Frederika

  Jenny Vink gebruikte als leerkracht in het basisonderwijs veel vaak zelfbedachte verhalen en paste regelmatig dramatische werkvormen toe. Ze ontdekte dat verhalen en educatie een gelukkige combinatie vormen. Na haar werkzame bestaan in o.a. natuur- en milieueducatie is ze als verhalenverteller intensief bezig gebleven met het bedenken en vertellen van verhalen.

  Gottfrid van Eck als Frederik

  In 1998 richt Gottfrid trio Vilde Katshke op – Jiddisch voor wilde eend -, een ensemble waarin zijn liefde voor Oost Europese, joodse volksverhalen, klezmer en Balkanmuziek samenkomen. De laatste jaren breidt hij zijn repertoire vaak uit met zigeunerverhalen, Russische verhalen met bijbehorende muziek.

  Sinds 1999 is Gottfrid betrokken bij Stadsavonturen, een collectief van professionele verhalenvertellers en muzikanten gespecialiseerd in (stads)sagen en legenden, historie en cultuur met een knipoog. Hij heeft mede aan de wieg gestaan van de storytrail – een theatrale verhalenwandeling waarmee hij actief is in een tiental steden, op forten en landgoederen.
  Daarnaast maakt Gottfrid vertelvoorstellingen op maat voor diverse opdrachtgevers, o.a. bedrijven, musea en (erfgoed)instellingen. Daarbij zoekt hij altijd naar een mengeling van humor en wijsheid, feit en fictie, heden en verleden. Ten slotte geeft hij regelmatig workshops op het gebied van vertellen en lessen in klezmermuziek. Zie ook de website van Gottfrid.

   

  Carla Huisman als Frederika

  Carla Huisman is sinds 1981 werkzaam in de  kunsteducatie als consulent literatuur en drama en als schrijfdocent en verhalenverteller. Naast het onderwijs werkt ze met diverse andere groepen. De laatste jaren heeft ze zich ook toegelegd op het filosoferen met kinderen en andere geïnteresseerden. Zie ook de website van Carla.

 • De kerk

  Je bezoekt met de klas een kerk bij jou in de buurt. Welke kerk dat is zie je in les 3.

   

   

 • Colofon

  Het lesmateriaal op deze website is eigendom van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht en partners. Het maakt onderdeel uit van het Kunst- en Cultuurmenu en mag gebruikt worden door alle deelnemende scholen. Het is partijen niet toegestaan dit lesmateriaal te kopiëren, verspreiden en/of te gebruiken voor andere doeleinden. Bij interesse in overname van het lesmateriaal kunt u contact opnemen met Kunst Centraal.