Orkestproject: PVO met Robinson Crusoe

6 lessen

Groep 5

Het Orkestproject

Het Orkestproject bestaat uit drie onderdelen:

  1. Voorbereidende lessen in de klas (les 1-2 en les 4-5).
  2. Het instrumentencircuit (les 3).
  3. De voorstelling (les 6).

Daarnaast is er een extra verdiepingsprogramma (gastles) toegevoegd aan dit lesmateriaal door KunstenHuis Idea (les 7).

Hieronder bij “Informatie voor de leerkracht” vind je meer informatie over de verschillende onderdelen.

Veel plezier!

  • Harmonie PVO uit Soest

    Het instrumentencircuit

    • Muzikanten van Muziekvereniging PVO zullen het instrumentencircuit verzorgen in hun eigen repetitiegebouw aan de Rembrandtlaan 9 in Soest.

    De muziekvoorstelling in Cabrio Soest

    • Het harmonieorkest PVO uit Soest zal de voorstelling Robinson Crusoe muzikaal omlijsten.

     

    Mark Beursgens, dirigent PVO
  • Informatie voor de leerkracht

    Het instrumentenciruit

    Muzikanten van Muziekvereniging PVO verzorgen het instrumentencircuit in hun eigen repetitiegebouw aan de Rembrandtlaan 9 in Soest. De kinderen gaan in groepjes langs de verschillende instrumenten, krijgen een demonstratie en mogen een aantal instrumenten ook zelf even proberen.

    De voorstelling

    De muziekvoorstelling voor de scholen vindt plaats in het Openluchttheater Cabrio in Soest. Op het programma staat het verhaal van de beroemde schipbreukeling Robinson Crusoe, waarbij passende muziek voor het orkest is gezocht door de dirigent van de harmonie.

    Het verhaal zal verteld en gespeeld worden door twee acteurs samen met de dirigent en de orkestleden.

    Om de kinderen goed voor te bereiden op dit concert, vragen wij je het volgende te doen:

    1. De liedjes aanleren die in de voorstelling voorkomen. Het is de bedoeling dat de hele zaal die meezingt op het moment dat de acteurs dat aangeven. Het gaat om de liedjes De zoute Pekelzee  en Op een onbewoond eiland  (slotlied).  Ook op andere momenten in de voorstelling zullen de acteurs de kinderen vragen mee te doen. Het zou fijn zijn als zij de liedjes al op school hebben geoefend.
    2. De muziekfragmenten laten horen, waarbij de leerlingen ervaren dat muziek ook een verhaal kan vertellen. Ze associëren de sfeer die de muziek oproept met scenes uit het verhaal van Robinson Crusoe. (Tijdens het concert wordt overigens andere muziek gespeeld, uitgezocht door de dirigent van het orkest)
    3. Het concertbezoek bespreken. Hoe gedraag je je in het openluchttheater, wat doe je wel en wat doe je niet, wat is storend voor anderen, van tevoren (op school) naar het toilet gaan, meezingen als dat gevraagd wordt, applaus na afloop. Hoe gaan we er naartoe? Regenkleding aan bij een dreigende lucht.
  • Inhoud van de voorstelling

    Op een onbewoond eiland…

    Engeland, eeuwen geleden. Robinson groeit op in een welgestelde familie. Hij heeft een luxe leventje, maar eigenlijk vindt hij het allemaal maar saai. Hij droomt van een spannend leven op zee. Als hij in de haven een scheepskapitein tegen het lijf loopt die op zoek is naar een goede scheepsjongen, grijpt hij zijn kans.

    De volgende dag zit Robinson al midden op de oceaan. Hij geniet met volle teugen van het zeemansleven. Maar het schip vergaat in een vreselijke storm en Robinson spoelt aan op een onbewoond eiland, ergens in de tropen. Daar probeert hij zichzelf zo goed en zo kwaad als het gaat in leven te houden.

    Gelukkig blijkt Robinson toch niet de enige levende ziel op het eiland. Hij ontmoet Vrijdag, die later zijn beste vriend zal worden. Samen gaan ze op zoek naar een manier om van het eiland te ontsnappen.

    Dit muzikale avontuur is losjes gebaseerd op de 18e-eeuwse roman Robinson Crusoe van Daniel Defoe. (script: Bart Schouten)

  • Locatie Instrumentencircuit (les 3)

    Soester Muziek Vereniging P.V.O. Patientia Vincit Omnia
    Rembrandtlaan 9
    3761 AG Soest

  • Locatie voorstelling (les 6)

    Openluchttheater Cabrio Soest
    Soesterbergsestraat 140
    3768 MD Soest