Landschap Erfgoed Utrect

De Hollandse Waterlinies

4 lessen

Groep 5-6

Ontdek het geheim in jouw omgeving!

 • Projectdoelen

  De Hollandse Waterlinies zijn al jaren het grootse geheim van Nederland. Bijna twee eeuwen lang waren ze een onneembare barrière voor de vijand. Na de 2e Wereldoorlog verloren ze hun functie en raakten in vergetelheid. De afgelopen 25 jaar ontwaken de waterlinies steeds meer en is er van alles te ontdekken!

  In dit project leren de kinderen het waterlinielandschap lezen en de bijzondere verhalen kennen. Ze ontdekken dat de waterlinies een slimme uitvinding zijn met water als bondgenoot. Ook leren ze wat Werelderfgoed is en waarom de Hollandse Waterlinies Werelderfgoed zijn.

  Tijdens de derde les gaan de leerlingen op bezoek bij een fort of slot in de buurt. Hier ontdekken ze de unieke verhalen die bij deze plek horen.

 • Thema's en leergebieden
  • Mens en Maatschappij
  • Kunst en Cultuur
  • Burgerschap
  • Nederlands
 • 21e eeuwse vaardigheden

  Problemen  oplossen

UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

Wist je dat je vlakbij een unieke verdedigingslinie woont die dwars door Nederland loopt? Dat zijn de Hollandse Waterlinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een lang lint vol erfgoed dat door onze voorvaderen is bedacht om ons land te beschermen met water!

Tijdens dit lesproject leer je het waterlinielandschap lezen en haal je de unieke verhalen van de waterlinies boven water.

 • Bezoek de waterlinie

  Tijdens de derde les gaan jullie op bezoek bij een fort of slot van de waterlinie dicht in jouw buurt. Hier ontdek je de unieke verhalen die bij deze plek horen.

  Bekijk hier [link naar overzicht locaties] welk fort of slot je in jouw omgeving kunt bezoeken tijdens les 3. Je vindt hier ook meer informatie over het programma en de kosten van de bezoekles. Neem zelf op tijd contact op met de locatie voor het plannen van het bezoek. Laat de locatie weten dat het om een les gaat als onderdeel van het lesproject over de Hollandse Waterlinies.

 • Colofon

  Het lesmateriaal op deze leerkrachtensite en de bijbehorende leerlingenpagina’s zijn eigendom van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht en partners. Het is partijen niet toegestaan dit lesmateriaal te kopiëren, verspreiden en/of te gebruiken voor andere doeleinden.