Bezoek aan de Schouwburg

Groep 7-8

Een theatervoorstelling in de Schouwburg van Utrecht

Een theatervoorstelling in de speelzaal is leuk, maar in de Stadsschouwburg is natuurlijk heel wat anders! Daar heb je een groot podium, je zit in een zaal en er is licht en er zijn geluidseffecten. Een ervaring die je nooit meer vergeet. In dit project bezoeken de leerlingen een voorstelling in de Stadsschouwburg Utrecht.

Kijk op het rooster naar welke voorstelling jullie gaan en open de betreffende balk met informatie over de inhoud voorstelling.

 • Voorstelling As you like it

  Wanneer de nukkige Rosalinde en de dweperige Orlando elkaar voor het eerst zien bij een poetry slam is het liefde op het eerste gezicht. Zijn ze elkaars redding uit dit mistroostige bestaan? As you like it neemt je mee op een dwaaltocht door de Ardennen op zoek naar de ware liefde. Een voorstelling vol verwarring, verlangen, vermommingen en verkleedpartijen die afrekent met romantische clichés.

  • Vrije bewerking van Shakespeares bekendste komedie voor jong en oud met goede muziek en humor door De Toneelmakerij en Circus Treurdier
  • De acteurs Ellen Parren, Wart Kamps en Peter van Rooijen van Circus Treurdier zijn bekend van TV en theater
  • Veel aanknopingspunten voor een gesprek over liefde, genderidentiteit en zelfacceptatie

  Love is merely a madness

  Dit citaat is het startpunt van een onderzoek naar de liefde. Wel handig om het er alvast over te hebben, voordat je voor de bijl gaat. We proberen de liefde te ontleden. Kan je liefde zien, vastpakken plannen of uitzetten? Hoe voelt de liefde? Heeft de liefde een kleur? Wat doet liefde met je? Kan je ook zonder liefde leven?  Is houden van pindakaas ook liefde? En heeft liefde net als pindakaas een houdbaarheidsdatum? Uiteindelijk gaan de leerlingen op zoek naar een klein moment waarop ze echt liefde hebben gevoeld. Vanuit één van hun zintuigen beschrijven ze dit moment in vier regels die ook nog eens moeten rijmen! Daarna vormen telkens vier van deze gedichten een waar Shakespearesonnet over de liefde.

 • Voorstelling POPpulisme

  POPpulisme is een rauwe en humoristische voorstelling over manipulatie, fake news en verborgen agenda’s. Met drie spelers, heel veel poppen en live slagwerk.

  Jerry woont in Dal. En hij houdt van de zon. Hij wil niets liever dan de zon in zijn gebied van het land terug krijgen. En om dat te bereiken onthult hij de Dallers een geheim: de bergers stelen de zon. De Dallers geloven hem en zo wordt Jerry de held van het dal. Maar klopt het wel wat hij zegt?

  De voorstelling is geïnspireerd op het boek: The brief and frightening reign of Phil van George Saunders.

 • Voorstelling STOM

  Een muzikale voorstelling over zwijgend protest.

  Er is iets mis met Ziggy. Ze praat niet meer. Geen woord. Niet dat ze het niet kan, je had haar eens moeten horen. Maar nu dus niks meer. Intussen gaat ze gewoon naar school, feestjes en muziekles. . Is het dapper, loopt ze aandacht te trekken, heeft ze iets vreselijks meegemaakt? Iedereen om haar heen heeft er iets over te zeggen. Maar Ziggy zwijgt. Ook als haar ouders wanhopig worden…

  ‘STOM’ is een voorstelling voor iedereen die er af en toe helemaal klaar mee is, met veel muziek, grappige figuren en een behoorlijk bijdehante hoofdpersoon.

 • Voorstelling Martin Luther King

  De muzikale voorstelling Martin Luther King volgt het verhaal van de jonge Martin Luther King. Een jonge man die in zijn jeugd al een wereld van ongelijkheid ontdekt en een nieuwe wereld vormt met de speech waarvan iedereen in ieder geval de eerste zin kent: “I have a dream…”

  We gaan terug naar 1937, de tijd dat de jonge Martin Luther King onbezorgd met z’n vriendjes uit de buurt speelde en kleur voor hem nog geen issue was. Totdat hij naar school gaat. Martin mag niet naar de school waar zijn vriendjes heen gaan, want hij is niet wit. Hij moet naar een school voor alleen zwarte kinderen. Zijn vader probeert hem uit te leggen dat zwarte mensen niet alles mogen. Een gevoel van onrechtvaardigheid komt bovendrijven en een vuurtje wordt aangewakkerd dat niet meer te stillen is. Dat de verschillen verdwijnen. Dat op één dag iedereen in harmonie met elkaar kan samenleven. Hoe ver is Martin bereid te gaan?

  Lesbrief